Laatst bijgewerkt: 09-09-2022

Affiliate marketing in de reisbranche

Wil je starten met affiliate marketing in de reisbranche of heb jij al een bestaande website over reizen? Affiliate marketing en een website over reizen kun je geweldig combineren. Er zijn verschillende manieren mogelijk om online marketing toe te passen wanneer je website gaat over reizen. Zo kan je bijvoorbeeld bloggen over de reizen die je al gemaakt hebt of lezers informeren over de leukste plekken ter wereld. Reizen als onderwerp is natuurlijk erg breed dus er is heel veel mogelijk. Zo kan je website gaan over bijvoorbeeld wintersport, backpacken, zonvakanties, cruises, stedentrips of een bepaalde plaats of land. De opties zijn eindeloos en dat maakt het juist zo leuk om een affiliate website te maken over reizen. Maar waar begin je? En wat heb je nodig?

 

Wat is affiliate marketing?

Met affiliate marketing promoot je producten of diensten van een ander bedrijf op jouw website (of ander kanaal zoals social media of YouTube). Wanneer een bezoeker van jouw website doorklikt en vervolgens een aankoop dot ontvang jij hierover een commissie. Dit kan een percentage of vast bedrag zijn per verkoop. 

 

Bijvoorbeeld: Je schrijft diverse artikelen over backpacken in Bali. '10 leukste bezienswaardigheden in Bali', 'Beste plekken om goedkoop te overnachten op Bali', 'Ik ga backpacken in Bali. Wat heb ik allemaal nodig?', enzovoort. In de artikelen kun je verschillende campagnes promoten voor bijvoorbeeld een backpacktas, visums, Travelgear, wandelschoenen, tickets voor hotels of attracties, en heel veel meer.

Wanneer een bezoeker jouw artikel gelezen heeft en vervolgens klikt op de campagne van backpacktassen zal de bezoeker doorgestuurd worden naar het bedrijf wat jij promoot. Nadat de backpacktas door de bezoeker gekocht is verdien jij geld! De tas kostte dan bijvoorbeeld €60,00 euro met een commissie van €15,00 euro. (hoogte van de commissies zijn per bedrijf verschillend). Dit betekent in dit geval dat als jij 10 tassen weet te verkopen, je €150,- euro verdient en bij 100 tassen zelfs €1.500,- euro!

 

Ideeën voor een affiliate website over reizen

Er zijn veel verschillende soorten websites mogelijk als je wilt starten met affiliate marketing in de reisbranche.  Bepaal van te voren wat voor soort website je gaat maken zodat je een duidelijk plan kan maken en daardoor ook precies weet hoe je dit wilt opzetten.  We hebben een aantal veelvoorkomende soorten reiswebsites voor je op een rijtje gezet zodat je wat ideeën kan opdoen voor het opzetten van jouw affiliate reiswebsite. Natuurlijk zijn er naast deze ideeën nog veel meer mogelijkheden. Doe daarom datgene wat jij het leukste vind zodat je óók op de langere termijn energie en plezier blijft halen uit het maken en onderhouden van jouw affiliate website. 

 

 • Travelblog
  Ben je vaak op reis en wil je bloggen over wat je allemaal hebt gezien en meegemaakt? Het gebeurt regelmatig dat travelbloggers affiliate marketing inzetten om geld te verdienen met hun blog. Bij het schrijven van een blog over bijvoorbeeld 'De leukste plekken om te bezoeken wanneer je in Venetië bent' kun je verschillende campagnes promoten.  Denk aan vliegtickets, tickets voor toegang bij bepaalde attracties of bezienswaardigheden, overnachting in de buurt, busreizen, autoverhuur of zelfs travelgear zoals een goede reiskoffer of wandelschoenen.  Veel mensen lezen graag ervaringen van andere over hun reis voordat ze zelf een reis boeken. Dit is een ideale manier om online geld te verdienen met reizen. 

 • Contentwebsite
  Een contentwebsite  is er op gericht de bezoeker te voorzien van informatie over een bepaald onderwerp. Je kan bijvoorbeeld een website maken over backpacken waarop je informeert over waar je kan backpacken, hoe je dit kan voorbereiden, welke hotspots te bezoeken en wat je hier allemaal voor moet regelen. Of je maakt een website gericht op een bepaald land zoals Frankrijk met artikelen als: 'De leukste kustplaatsen in Frankrijk' of 'Deze 10 plekken moet je gezien hebben als je in Parijs bent!'. Door content te maken die waardevol is voor de bezoeker kun je met jouw website geld verdienen. Met het eerder genoemde voorbeeld over de website met informatie omtrent backpacken kun je veel interessante content maken. In een artikel over: 'De voorbereiding van jouw droomreis' is het mogelijk campagnes te verwerken voor vliegtickets, aanvragen van een visum, reisverzekeringen, travelgear, reisgidsen, autoverhuur en veel meer. 

 • Boekingssite
  We kennen allemaal wel de website van Corendon en Tui. Dit zijn websites waarop je voornamelijk vakanties kan boeken. Naast het boeken van vakanties vind je ook informatie over de verschillende vakantiebestemmingen. Wanneer je kiest voor deze vorm van affiliate marketing is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je meer werkzaamheden hebt wat betreft onderhoud van de website.  Bij andere vormen zoals een contentwebsite of een travelblog plaats je content die vaak een lange tijd voor je kan werken. Hierdoor kan je een passief inkomen opbouwen met je website. Één goed artikel of blog kan namelijk jaren lang voor inkomsten zorgen. Op zoek naar een goed voorbeeld van een boekingssite? Wist je dat VakantiePiraten.nl ook een affiliate website is? 

 • Reviewsite
  Bezoek je graag verschillende hotels, attracties, bezienswaardigheden of verschillende plaatsen in Nederland of in het buitenland? Dan kan je een reviewwebsite maken met al je bevindingen en ervaringen.  We lezen graag voor we iets kopen of boeken hoe andere het ervaren hebben om zo nog zekerder te zijn van onze aankoop. Via de zoekmachines word daarom ook vaak specifiek gezocht naar reviews. Het belangrijkste van een reviewsite is dat je eerlijke reviews schrijft. Alleen op deze manier zal jouw affiliate website op de lange termijn kunnen slagen. 

 • Ticketsite
  Op een ticketsite kun je gemakkelijk affiliate marketing toepassen. Je kan diverse kanten op in je onderwerp met tickets in Nederland of in het buitenland. Door bezoekers te informeren over de bestemming of activiteit kan je een complete website maken. Verschillende netwerken bieden campagnes aan om tickets te promoten voor op je website. Vooral bij Daisycon en Tiqets is er een ruim aanbod om tickets te promoten voor bijvoorbeeld dagjes uit of weekendjes weg. Denk bijvoorbeeld aan tickets voor toegang tot culturele plekken, pretparken, musea, dierentuinen, sauna's, hotels, theater en nog veel meer. 

Ik heb al een lopende website over reizen. Kan ik ook beginnen met affiliate marketing?

Zeker! Ook met een website in de reisbranche die je al langer hebt kun je beginnen met affiliate marketing. Nadat je aangemeld bent bij een netwerk kun je de affiliate links in je bestaande teksten verwerken. Het is wel belangrijk dat de campagnes die je verwerkt in je bestaande teksten ook aansluiten bij het doel van je tekst. Kijk daarom goed naar de inhoud van je tekst en welke campagnes hierop het beste aansluiten. Een banner over wintersport zal namelijk amper tot geen verdiensten opleveren als dit staat in een artikel over de leukste plekken in Italië. Het is aan te raden om je in te schrijven bij meerdere netwerken zodat je een overzicht hebt van het aanbod in verschillende campagnes.

 

Bij welke affiliate netwerken kan ik mij aanmelden?

Een affiliate netwerk is een platform waar jij je bij kunt aanmelden voor het promoten van verschillende campagnes. Via een affiliate netwerk kom je gemakkelijker in contact met diverse bedrijven. Ieder affiliate netwerk werkt anders en hanteert ook andere voorwaarde voor promotie.

 

Er zijn verschillende netwerken die campagnes aanbieden die jij kunt promoten op jouw website over reizen. Nadat je aangemeld bent bij een netwerk krijg je een duidelijk overzicht welke campagnes er zijn onder de categorie reizen. Door op een campagne te klikken krijg je meer informatie over onder andere de inhoud van de campagne, de hoogte van de commissie, voorwaarden en het promotiemateriaal. Veel adverteerders hebben mooie banners klaar gezet die jij op jouw website kan plaatsen.  Wij hebben een aantal Nederlandse netwerken voor jou op een rijtje gezet die meerdere campagnes in de reisbranche aanbieden. 

 

 • Daisycon
  Het aanbod van campagnes in de reisbranche is heel breed op Daisycon. Je vind er campagnes van verschillende vliegmaatschappijen, wintersport, stedentrips, zonvakanties, single reizen, tickets met korting, dagjes weg, reisverzekeringen, hotelovernachtingen, touringcars, groepsreizen, autoverhuur en veel meer. Door het ruime aanbod is het zeker aan te raden je aan te melden bij Daisycon. Dit netwerk is heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Daarnaast is aanmelden bij Daisycon volledig gratis. 

 • Awin
  Awin heeft een ruim aanbod aan campagnes die je kan promoten wanneer je website over reizen gaat. Je vind hier verschillende grote maar ook kleinere bedrijven in de reisbranche. Je zal bedrijven tegenkomen als Groupon, Tripadvisor, Brussel airlines, cruisewinkel, Belvilla, voetbaltravel, sixt en veel meer. Nadat je aangemeld bent bij Awin vragen ze om een verificatie. Deze verificatie heeft ons €1,- euro gekost. De rest van de inschrijving en het gebruik van het netwerk is gratis. 

 • Tiqets
  Dit netwerk is zeker een toevoeging voor jouw website wanneer je site gaat over reizen. Tickets van over de hele wereld kun je vinden bij dit netwerk. Van toegang tot een tempel in Bali tot een rondvaart in de wateren van New York. Via de website kan je heel gemakkelijk aangeven welke tickets je wilt promoten. Vervolgens krijg je een HTML-code die jij op je website kan verwerken. De tickets die jij geselecteerd hebt worden op een overzichtelijke manier (met informatie en prijs) getoond op jouw affiliate website. 

 • Bol.com
  Bol.com is meer gericht op fysieke producten. Op een website over reizen kun je Bol.com als affiliate netwerk toepassen door op zoek te gaan naar producten die aansluiten bij jouw content. Zo kun je in een artikel over wintersport skibrillen en skipakken promoten. Of denk bijvoorbeeld aan reisgidsen, wandelschoenen en reistassen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je start met affiliate marketing je mogelijk niet direct producten van Bol.com kan promoten. Het bedrijf kijkt namelijk naar de hoeveelheid content die jij op jouw website hebt. Wanneer dit nog maar enkele artikelen of blogs zijn zal Bol.com de aanvraag afwijzen. Heeft jouw website al meerdere artikelen of blogs? Dan kan je een aanvraag indienen om producten te gaan promoten. De aanvraag en het gebruik van het affiliate programma bij Bol.com zijn volledig gratis. 

 • Paypro
  Het aanbod campagnes in de categorie reizen is erg beperkt op Paypro omdat zij zich meer richten op digitale diensten. Momenteel staat er alleen een campagne beschikbaar voor het promoten van backpackgidsen van verschillende landen. Wanneer dit niet het onderwerp van jouw website is kun je alsnog een inschrijving doen bij Paypro. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwe campagnes die geplaatst worden. Daarnaast is het inschrijven bij Paypro is volledig gratis. 

Handige tips voor jouw affiliate website over reizen!

 • Begin niet te breed met je onderwerp. Wanneer je teksten plaatst op je website zal Google deze indexeren zodat je weergegeven word in de resultaten van de Google zoekmachine. Met artikelen over verschillende onderwerpen zal het veel langer duren voordat je goede posities hebt waardoor je minder snel organische bezoekers zal krijgen via Google. Met uiteenlopende onderwerpen zal het voor Google moeilijker zijn te bepalen waar jouw website precies over gaat en welke doelgroep je wilt bereiken. Zo kan je beter meerdere artikelen schrijven over bijvoorbeeld backpacken voordat je verder gaat over het onderwerp wintersport (mocht je website over meerdere onderwerpen gaan). Door meerdere artikelen te schrijven over één onderwerp laat jij zien aan Google dat je weet waar je het over hebt en dit zal je op termijn ook terug zien in de resultaten. 

 • Schrijf je in bij meerdere netwerken zodat je een totaaloverzicht hebt van welke campagnes er momenteel beschikbaar zijn. Regelmatig komen er nieuwe campagnes bij die je mogelijk weer op jouw website kan promoten. Kijk van te voren goed wat de voorwaarden zijn voor een inschrijving en of er eventuele kosten aan verbonden zitten. Bij een aantal netwerken is de aanmelding en het gebruik ervan gratis maar je zal mogelijk ook netwerken tegenkomen waarbij je een eenmalig bedrag moet betalen of een maandelijks bedrag. 

 • Doe goed zoekwoordonderzoek voordat je gaat starten met het schrijven van teksten. Zeker in de reisbranche is het verstandig om je in het begin te richten op de long tail zoekwoorden. Long tail zoekwoorden zijn een reeks van meerdere (zoek)woorden. Met woorden als 'vakantie boeken', 'zonvakantie Italië' en 'wintersport Frankrijk' kan het veel langer gaan duren voordat je organische bezoekers krijgt op je website. Dit komt omdat deze zoekwoorden al op veel websites voorkomt. De concurrentie in de reisbranche is hoog waardoor de juiste zoekwoorden nog belangrijker zijn om de concurrentie te evenaren. Zo zal je met zoekwoorden als 'skigebieden Frankrijk dichtbij Nederland'  of 'grootste skigebieden Frankrijk' sneller goede posities krijgen in Google dan met de woorden 'skigebieden Frankrijk'. 

 • Plaats niet te veel banners op je website. Dit kan voor bezoekers storend zijn waardoor je minder of geen resultaten boekt met je affiliate website. Je kan campagnes ook verwerken in een button/knop of woord. Bijvoorbeeld: Ben jij op zoek naar een wintersport in Frankrijk inclusief skipas

.

Geen artikel missen? 

Ontvang de nieuwste artikelen via de e-mail met handige tips voor een succesvolle online business

 

 

* Privacy van gegevens gegarandeerd 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen