Laatst bijgewerkt: 26-06-2023

Tekstcontrole

Een mooie tekst van hoge kwaliteit zonder taalfouten komt een stuk krachtiger en professioneler over. Of je nu een tekst schrijft voor je website, blog of en scriptie aan het schrijven bent, veel taalfouten of een slechte zinsopbouw haalt de kwaliteit van jouw tekst flink naar beneden. Je kunt na het schrijven van een tekst op verschillende manieren zelf de tekst controle doen, maar het is ook mogelijk om je tekst te laten controleren door een ervaren tekstcontroleur. We nemen in dit artikel verschillende tips met je door voor het controleren van een geschreven tekst en laten je weten waar jij terecht kunt als je hierbij hulp nodig hebt van een ervaren tekstcontroleur!

 

Waarom is tekstcontrole zo belangrijk?

Wanneer jij iets met een tekst wilt bereiken dan is het van groot belang dat jouw tekst geen taalfouten bevat en de zinnen op de juiste manier zijn opgebouwd. Een tekst die gemakkelijk leest met mooi opgebouwde zinnen werk veel doelgerichter dan een tekst met veel spellingsfouten. Een tekst zonder taalfouten met mooie zinnen wordt namelijk sneller serieus genomen dan een tekst die moeilijk wegleest. Helaas kun je niet alleen uitgaan van tekst controle in bijvoorbeeld Word en zul je zelf ook de tekst moeten controleren op spel- en stijlfouten of verkeerd geplaatste leestekens.

 

tekstcontrole

Handige tips bij het controleren van je teksten

Wanneer jezelf je tekst wilt controleren op zinsopbouw, taal- en stijlfouten dan kunnen de volgende tips je wellicht verder helpen!

 

Leg je tekst tijdelijk weg

Wanneer je klaar bent met het maken van je tekst is het lastig om direct alle taalfouten, verkeerd geplaatste leestekens en de juiste zinsopbouw goed te controleren. Doordat je veel met de tekst bezig bent geweest lees je gemakkelijker over fouten heen omdat je sneller geneigd bent om scannend de tekst te lezen. Door de tekst weg te leggen en op een later moment te controleren zul je sneller gemaakte spellingsfouten herkennen en kunnen verbeteren.

 

Is het een lange tekst? Controleer de tekst in aparte gedeeltes

Wanneer je een tekst schrijft van bijvoorbeeld 4000 woorden, dan kun je de tekst beter in gedeeltes controleren. Zodra je de tekst namelijk in één keer wilt controleren zal je mogelijk gemaakte fouten sneller over het hoofd zien omdat je veel in één keer moet lezen. Splits de tekst op in gedeeltes en controleer de gedeeltes één voor één op verschillende momenten. Zo kun je gemakkelijker scherp en geconcentreerd ieder gedeelte controleren en gemakkelijker fouten herkennen. 

 

Laat je tekst controleren door iemand uit je omgeving

Misschien heb je wel een taalfanaat in de familie of vrienden, collega's, klasgenoten of kennissen die goed zijn in de Nederlandse taal. Vraag aan iemand in je omgeving om je tekst te lezen en verbeterpunten aan te geven waar nodig is. Iemand anders kijkt namelijk op een hele andere manier naar jouw tekst en herkent dingen waar jij mogelijk niet op hebt gelet (denk aan vaak voorkomende woorden e.d.).

 

Lees je tekst hardop voor

Door je tekst hardop voor te lezen kom je er sneller achter wanneer de zinsopbouw niet klopt of dat je bijvoorbeeld sommige zinnen beter korter of juist langer kunt maken. Je zal merken dat wanneer je jouw geschreven tekst hardop voorleest het anders klinkt dan wanneer je alleen de tekst in stilte leest. Je komt op deze manier tot mooiere zinnen die gemakkelijker te lezen zijn.

 

Kan ik hulp krijgen bij het controleren van mijn teksten?

Het is mogelijk je teksten te laten controleren door een ervaren controleur. Zo weet je zeker dat wanneer jij je tekst inlevert voor je studie of professionaliteit wilt uitstralen op jouw website, je tekst zal zorgen voor meer aandacht. Het schrijven van teksten is een moeilijke klus en fouten zijn snel gemaakt. Door tekstcontrole uit handen te geven aan een tekstcontroleur kun je zorgeloos jouw gecontroleerde tekst inleveren of plaatsen zonder verlies van kwaliteit door onnodige taalfouten. Wil je teksten laten controleren door een ervaren textcontroleur waardoor jij hier zelf niet meer mee hoeft te worstelen? Josanne van Tekstcorrectie kan jou hierbij helpen!

   

  teksten laten controleren / tekst controle

  Waarom kiezen voor Tekstcorrectie?

  Josanne van Tekstcorrectie is al haar hele leven een enorm grote taalfanaat en kan zich amper inhouden wanneer er taalfouten passeren. Van je hobby je werk maken is iets wat Josanne zeker gedaan heeft. Wanneer je op zoek bent naar een goede tekstcontroleur dan ben je bij Josanne absoluut aan het juiste adres. Niet alleen controleert Josanna op spelfouten, ook neemt ze de zinsopbouw onder de loop en verbetert ze zinnen waar nodig. Na het indienen van je tekst, hoe kort of lang ook, zal je binnen enkele dagen jouw gecorrigeerde tekst ontvangen. Met een supersnelle service en tegen een eerlijke prijs kun je bij Tekstcorrectie al jouw teksten betrouwbaar en snel laten controleren!

   

  • Lever een foutloze scriptie in
  • Kom professioneel over in je nieuwste informatieve artikel
  • Geef jouw essay een laatste belangrijke controle
  • Zorg dat je blog gemakkelijk wegleest

  Het maakt niet uit met welk doel jouw tekst heeft. Tekstcorrectie helpt jou met het verbeteren en controleren van jouw tekst!

  • Verwijdering van spel- en stijlfouten
  • Verbetering van interpunctie
  • Reconstrueren van zinnen en eventueel alinea’s
  • Alternatieven voor vaak voorkomende woorden in je tekst
  • Correctie van voetnoten en literatuurlijst volgens de (door jou aangeleverde) richtlijnen
  • Correcties en opmerkingen via track changes, zodat je kunt zien wat er is aangepast en - indien nodig - waarom