Laatst bijgewerkt: 03-05-2022

Tekst herschrijven

Waar het voor de ene gemakkelijk is om een tekst uit de mouwen te schudden is het voor de meeste toch een hele lastige klus. En terecht! Een goede tekst schrijven is vaak lastig omdat er veel verschillende punten zijn waar je op moet letten. Het herschrijven van een tekst is natuurlijk weer een hele andere tak van sport. Je tekst is al klaar maar toch zijn er redenen waarom je jouw tekst wilt herschrijven. Leest het niet lekker weg of is het tijd voor een frisse wind door de tekst? Maar waar begin je precies en waar moet je op letten bij het herschrijven van een tekst? We nemen het met je door zodat jij op een effectieve manier je tekst kan herschrijven en laten scoren!

Waarom je tekst herschrijven?

Er zijn meerdere redenen te noemen om een tekst te herschrijven. Dit kan zijn doordat je na het schrijven van je tekst niet tevreden bent met bijvoorbeeld de inhoud, opmaak of schrijfstijl van de tekst. Daarnaast kiezen veel website eigenaren ervoor om hun teksten na een aantal jaren weer nieuw leven in te blazen. De tekst kan verouderd zijn of niet meer passen bij de stijl van het bedrijf. Ook om een tekst beter te laten scoren kun je ervoor kiezen om content te herschrijven.

Tekst herschrijven

Handige tips voor het herschrijven van een tekst

Wanneer je een tekst gaat herschrijven wil je natuurlijk weten hoe je de tekst het beste herschrijft. Een goede tekst schrijven kan namelijk veel tijd kosten en erg lastig zijn omdat het moeilijk is je los te koppelen van de bestaande tekst. 

  • Neem voordat je de tekst gaat herschrijven de tijd om na te gaan wat je precies wilt verbeteren aan de tekst. Is het bijvoorbeeld de schrijfstijl die je wilt verbeteren, wil je meer inhoudelijke informatie geven, is de structuur van de tekst niet juist of wil je juist meer koopgericht schrijven? Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jij jouw tekst wilt herschrijven. Schrijf daarom voor jezelf op welke punten je aan de tekst wilt verbeteren zodat je na het schrijven van de nieuwe tekst zeker weet dat je alle verbeterpunten hebt verwerkt. Een goede voorbereiding kan je namelijk erg veel tijd schelen. 

  • Begin met de grootste punten die je wilt herschrijven. Dit is namelijk het belangrijkste van de tekst en zorgt ervoor dat je gestructureerd werkt. Wanneer je eerst begint met de kleine punten herschrijven kun je al snel in de knoop raken met je structuur of inhoud van de tekst. Het is daarom aan te raden om van groot naar klein te werken. Het kan daardoor ook voorkomen dat na het herschrijven van de grote punten, sommige van de kleine punten niet meer nodig zijn.

  • Wanneer je klaar bent met schrijven, leg de tekst dan even weg. Lees op een later moment de tekst nog een keer door zodat je een betere kijk hebt op wat je precies geschreven hebt. Het kan je namelijk erg helpen om bijvoorbeeld de volgende dag de tekst goed door te nemen. Door de tekst te laten rusten en later nogmaals te lezen krijg je meer inzicht en een beter beeld van de kwaliteit van de tekst. Dit helpt je om de laatste puntjes op de i te zetten. 

  • Het schrijven van een tekst is niet zomaar eventjes gedaan. Het is belangrijk dat je hier goed de tijd voor neemt zodat je tekst ook van hoge kwaliteit is zodra je klaar bent. Probeer niet de tekst zo snel mogelijk af te hebben want dit kan juist nadelig zijn wanneer je de tekst herschrijft. Je zal dan mogelijk belangrijke dingen over het hoofd zien waardoor je sneller in de mist gaat met de punten die je juist wilt verbeteren aan de tekst. 

  • Laat de tekst ook door iemand anders lezen. Een ander leest de tekst mogelijk anders dan jou. Laat de tekst controleren en vraag daarbij ook om verbeterpunten zoals: Leest het gemakkelijk? Mis je informatie in de tekst? Zitten er stopwoordjes in de tekst? Of heb je nog andere verbeterpunten?

  • Denk bij het herschrijven van je tekst altijd aan kwaliteit in plaats van kwantiteit. Wil je de tekst herschrijven omdat het te kort is? Bekijk dan of je relevante informatie toe kan voegen aan de tekst. Staat alle informatie al beschreven in de bestaande tekst? Bekijk dan welke informatie in de tekst het belangrijkste is en beschrijf dit uitgebreider. Woorden toevoegen om de tekst alleen maar op te vullen haalt de kwaliteit van de tekst naar beneden en zorgt voor minder leesgemak. 

  • Je kunt er ook voor kiezen de hulp in te schakelen van een ervaren tekstschrijver die jouw teksten kan herschrijven. Er zijn verschillende mogelijkheden om je bestaande teksten te laten herschrijven. Een tekstschrijver inhuren kun je doen voor nieuwe teksten maar ook bestaande teksten kunnen herschreven worden. Een tekstschrijver inhuren heeft veel voordelen voor de groei van je website.


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen