Laatst bijgewerkt: 25-06-2022

Affiliate marketing betekenis

Wanneer je nieuw bent met affiliate marketing dan komen er een hoop nieuwe termen voorbij. Het is dan natuurlijk ook logisch dat je de betekenis van al deze termen wilt weten. Want wat betekend affiliate marketing, affiliate, affiliate commissie, affiliate netwerk en een affiliate link precies? Dit zijn termijn waar je dagelijks mee te maken zal krijgen zodra je start met affiliate marketing. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat dit precies inhoudt zodat jij goed van start kunt gaan met jouw affiliate website. We nemen de betekenis van al deze begrippen met je door!

Affiliate marketing betekenis

We beginnen gelijk bij de grootste term waar het allemaal om draait: Wat is de betekenis van affiliate marketing? Affiliate marketing is een vorm van online marketing. Via een website of een ander kanaal zoals YouTube of Social Media kun je producten of diensten promoten van een ander bedrijf. Het is van belang dat je goede content maakt in de vorm van bijvoorbeeld interessante artikelen, blogs of video's. Een voorbeeld: Je maakt een website over tuinieren omdat je dit graag doet in je vrije tijd. Op deze website plaatst je artikelen als 'Het beste gereedschap voor in de tuin', 'De tuintrends van 2022' en 'De beste tijd om jouw zaadjes te planten'. In deze artikelen kun je verschillende producten promoten. Denk aan tuingereedschap, (e-)boeken, tuininrichting, tuinmagazine en nog veel meer. Wanneer een bezoeker jouw artikel gelezen heeft en geïnteresseerd is in het product wat je promoot kun jij een vergoeding verdienen als de bezoeker een aankoop doet. Het enige wat jij dus hoeft te doen is content maken en daarbij producten of diensten promoten. Deze vorm van online marketing heeft daardoor ook erg veel voordelen. Je hebt bijvoorbeeld geen inkoop van voorraad, verzenden van pakketten, klantenservice e.d.

 

Affiliate betekenis

Naast affiliate marketing komt je ook vaak het woord affiliate tegen. Maar wat is precies de betekenis van affiliate? Een affiliate is de persoon die de promotie doet voor het bedrijf. Jij dus! Wanneer jij een affiliate website hebt en producten of diensten verkoopt voor een ander bedrijf dan ben jij de affiliate. Een andere benaming die ook vaak gebruikt word naast affiliate is publisher.  Deze term zal je dus ook regelmatig tegen gaan komen! Jij bent de affiliate (publisher) en het bedrijf waarmee je samenwerkt is de adverteerder (advertiser).

Affiliate netwerk betekenis

Wanneer je rond zoekt op het internet naar informatie over affiliate marketing, dan kom je regelmatig de term affiliate netwerk (vaak ook partnerprogramma genoemd) tegen. Maar wat is precies de betekenis van een affiliate netwerk? Via jouw affiliate website wil je producten of diensten promoten. Dit zijn producten of diensten van een ander bedrijf. Een affiliate netwerk bemiddelt tussen jou (de affiliate) en het bedrijf (de adverteerder). We leggen je uit hoe het werkt.

 

Je kunt jouw website aanmelden bij verschillende affiliate netwerken. Zodra je jouw website hebt aangemeld dan krijg je toegang tot dat netwerk. Wanneer je ingelogd bent krijg je een overzicht van alle campagnes die jij kunt promoten op jouw affiliate website. Zodra je op een campagne klikt krijg je meer informatie te zien zoals de hoogte van de commissie, de voorwaarden om te mogen promoten, wat het product of de dienst inhoudt, hoe je aan promotiemateriaal kunt komen en meer. Daarnaast kun je verschillende statistieken inzien zoals het aantal verkopen die jij via jouw website hebt gerealiseerd, hoe vaak er geklikt is op een campagne, welke campagnes het beste lopen en meer. 

Ieder affiliate netwerk heeft een andere werkwijze. Zo zijn er verschillende netwerken waar je jouw website gratis aan kunt melden maar je zal ook netwerken tegenkomen waar ze kosten rekenen voor het gebruik van het affiliate netwerk. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook dat je bij het ene netwerk direct campagnes kunt promoten en bij het andere netwerk een aanmelding voor een campagne moet indienen. Nadat je aanmelding voor de campagne is goedgekeurd mag je gaan beginnen met promoten. 

affiliate betekenis

Affiliate link betekenis

We hebben het zojuist over de betekenis van een affiliate netwerk gehad. De betekenis van een affiliate link heeft alles te maken met een affiliate netwerk. Nadat je een campagne gevonden hebt die jij wilt gaan promoten op jouw website heb je een affiliate link nodig. Deze link kun jij op jouw affiliate website plaatsen. Via deze link kun je  de bezoekers van jouw website doorsturen naar de website van de adverteerder. In de affiliate link zit een kenmerk (vaak een nummer) verwerkt zodat de adverteerder en het affiliate netwerk precies kunnen zien dat de bezoeker door jou doorgestuurd is. 

Een affiliate link is te verkrijgen bij het affiliate netwerk waar jij je bij hebt aangemeld. Nadat je een campagne hebt geopend voor meer informatie staat er ook aangegeven waar jij jouw link kunt vinden. Deze link kun jij vervolgens kopiëren en op jouw website plaatsen. Het is belangrijk om na het plaatsen van de link te testen of het juist werkt. Zo kom je niet voor vervelende verassingen te staan wanneer je website aan het groeien is. Het zou namelijk jammer zijn als je verkopen misloopt doordat je link niet goed werkt!

 

Affiliate commissie betekenis

Het ontvangen van een affiliate commissie is iets waar je blij mee gaat zijn! De betekenis van een affiliate commissie is de vergoeding die jij als affiliate ontvangt bij een verkoop. Bijvoorbeeld: Je bezit een affiliate website over honden. Op deze website promoot je verschillende producten die aansluiten op jouw geschreven artikelen/blogs. Wanneer een bezoeker via jouw website op de affiliate link klikt en vervolgens een aankoop doet, krijg jij hierover een commissie! Hoe hoog deze commissie is dat kan verschillen per bedrijf. Er zijn ook verschillende manieren waarop commissies gegeven worden. Hoe dit werkt kun je terug vinden in de informatie die staat vermeld bij de campagne die je wilt promoten. Een aantal mogelijkheden van commissies zijn:

  • Vast bedrag per verkoop
  • Percentage van het totale verkoopbedrag
  • Eenmalige commissie
  • Wederkerende commissie (bijv. iedere maand of ieder jaar)
  • Commissie wanneer er op een link geklikt is
  • Commissie voor een aanmelding bij het bedrijf
  • Bij meerdere verkopen een hoger bedrag of percentage aan commissie
  • Extra bonussen bij een bepaald aantal verkopen.

Veelgestelde vragen over affiliate marketing

We hebben een aantal van de grootste termen met je doorgenomen die je vaak tegen zal komen als je begint met affiliate marketing. Naast deze termen heb je misschien ook een hoop vragen! Wil je meer weten over affiliate marketing? Bekijk de meest gestelde vragen over affiliate marketing.

Geen artikel missen? 

Ontvang de nieuwste artikelen via de e-mail met handige tips voor een succesvolle online business

 

* Privacy van gegevens gegarandeerd


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen