Laatst bijgewerkt: 29-05-2022

Voor en nadelen van affiliate marketing

Je kan vast al een aantal voordelen bedenken als het gaat om affiliate marketing. Maar er zijn zeker meer voordelen dan je denkt! Wanneer je start met affiliate marketing wil je natuurlijk precies weten waar je aan begint. Daar horen natuurlijk ook de voordelen en nadelen bij. Gelukkig heeft affiliate marketing een stuk meer voordelen dan nadelen. Ook bij dit online verdienmodel zijn nadelen te vinden maar dit weegt niet op tegen de enorme hoeveelheid voordelen die het heeft. Je wilt natuurlijk weten welke goede dingen het je allemaal kan opleveren maar daarnaast vanzelfsprekend ook welke 'hobbels' je tegen kunt komen zodra je start met affiliate marketing. We nemen ze graag allemaal met je door in een uitgebreide lijst van voor- en nadelen van affiliate marketing!

Voordelen van affiliate marketing

Voordelen van affiliate marketing

Zoals we eerder al aangaven is de lijst met voordelen van affiliate marketing een stuk langer dan de lijst met nadelen. Niet voor niets is voor vele affiliate marketing het nummer één online verdienmodel. Maar waarom? Allereerst nemen we de grootste voordelen van affiliate marketing met je door!

 • Eerlijk verdienmodel. Voor ons zeker een heel groot en belangrijk voordeel van affiliate marketing. Er zijn meerdere manieren te vinden om online geld te verdienen maar dit gebeurt niet altijd op de juiste en meest eerlijke manier. Het is belangrijk dat je klanten waarde levert en samenwerkt met de adverteerders om er een succes van te maken. Alleen een online business model wat eerlijk werkt heeft kans van slagen op de lange termijn. Met affiliate marketing hoef je niet te twijfelen of je wel op een eerlijke manier geld verdient. Er zijn veel bedrijven waar je mee kunt samenwerken die goede producten of diensten aanbieden. 

 • Je hebt geen inkoop van voorraad. Jij bent alleen verantwoordelijk voor de promotie van de producten of diensten via jouw website waardoor je zelf geen voorraad hoeft aan te schaffen. Het scheelt natuurlijk enorm in de kosten wanneer je zelf geen voorraad aan hoeft te leggen.  Je hoeft daarnaast ook geen rekening te houden met een magazijn/ruimte om alle producten in op te slaan. Een flinke zorg minder!

 • Je kan veel geld verdienen met affiliate marketing. Het is mogelijk veel geld te verdienen met affiliate marketing. Het is belangrijk om te weten dat dit niet binnen enkele weken te realiseren is omdat je website tijd nodig heeft om te groeien. Zodra je door blijft zetten,  goede content blijft maken en blijft optimaliseren kun je grote successen behalen. Vele affiliates is het al gelukt om de rekeningen te kunnen betalen door affiliate marketing of zelfs veel meer! 

 • Geen pakketten verzenden/retour. Doordat de uiteindelijke verkoop gedaan word bij de adverteerder hoef je zelf niet de verkoop te verwerken en op te versturen. Dit is een enorm groot voordeel waardoor je geen gedoe hebt met het versturen of retourneren van pakketten. Dit scheelt natuurlijk veel zorgen en heel veel extra werk.

 • Volledige vrijheid in het onderwerp. Affiliate marketing is erg breed. In bijna iedere niche kun je affiliate marketing toepassen. Dit is natuurlijk een enorm voordeel. Zo kun je kiezen voor een onderwerp waar jij affiniteit mee hebt. Dit maakt het iedere keer weer leuk om aan te werken. Wanneer je nieuw bent met affiliate marketing en je wilt starten met je eerste affiliate website dan is het aan te raden een onderwerp te kiezen wat je leuk vind, verstand van hebt of veel interesse in hebt. Omdat affiliate marketing nieuw voor je is zal je nog veel leren tijdens de opbouw van je website. Het maakt het gemakkelijker om te schrijven over iets waar je energie van krijgt. Met een onderwerp waar je niks van weet of geen interesse in hebt wordt het een stuk moeilijker om content te schrijven. Daarnaast is de kans van slagen op de lange termijn een stuk kleiner. Neem een onderwerp waarvan je weet dat je daar maanden over kunt schrijven.

 • Werken waar je maar wilt. Het enige wat je nodig hebt voor het opzetten van jouw affiliate website is een laptop en internetverbinding.  Hierdoor kun je er voor kiezen om lekker thuis te werken, in een lunchroom, op vakantie, en ga zo maar door. Met affiliate marketing ben je niet gebonden aan één vaste plek. Door locatie onafhankelijk te werken vergroot je natuurlijk je vrijheid en kun je gemakkelijker werken wanneer je wilt.

 • Werken wanneer je maar wilt. Klinkt heerlijk toch? Met affiliate marketing kan je werken wanneer je maar wilt. Ben je productiever in de ochtend of juist later op de avond? Jij kiest. Plan voor jezelf in welke dagen/momenten jij aan je online business wilt werken en kijk wat het beste bij jou en je dagelijkse leven past. Het is belangrijk dat je consistent werkt voor een betere groei. Zo kun je beter één keer in de week een nieuw artikel/blog plaatsen dan in één keer in de maand 4 tegelijkertijd. 

 • Groei door naar een passief inkomen. Iedere keer wanneer jij nieuwe waardevolle content maakt bouw je verder naar een groot geheel. Zie affiliate marketing als het bouwen van een huis. Steeds weer voeg je er nieuwe stenen aan toe tot het huis af is. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is onderhouden en verbeteren waar nodig. Dit huis blijft staan en kan jou passieve inkomsten opleveren. 

 • Eén artikel kan jaren voor je werken. Doorgroeien naar een passief inkomen is natuurlijk een verlengde van dit grote voordeel. Een goed artikel wat je nu maakt kan namelijk over 5 jaar nog voor inkomsten zorgen.  

 • Je hebt geen groot budget nodig om te starten. Starten met affiliate marketing is al mogelijk met een paar tientjes. Veel werkzaamheden kun je namelijk in het begin zelf doen en ook kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een aantal gratis tools die jou verder kunnen helpen. Weten hoe je online geld kan verdienen zonder te investeren?
   
 • Bepaal zelf hoeveel uren je werkt aan je website. Wil jij 10 uur per week aan je website werken of misschien wel 40 uur of meer? Alles kan. Natuurlijk is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat wanneer je bijvoorbeeld 2 uur per week aan je website werkt je minder snel resultaat zal zien dan wanneer je dit 20 uur per week doet of meer.

 • Ideaal te combineren met een (full-time) baan. Omdat je zelf kan kiezen wanneer en hoe vaak je aan jouw website werkt is affiliate marketing ideaal te combineren met een fulltime of parttime baan. Werk je voornamelijk overdag? Dan kun je in de avond aan het werk. Werk je juist in de avond? Plan dan een moment overdag om aan de slag te gaan. 

 • Geen klantenservice. Omdat de verkoop gaat via een ander bedrijf heb je vaak amper tot geen klantenservice. Bezoekers met vragen over de gepromote producten of diensten kun je namelijk doorverwijzen naar de adverteerder voor meer informatie. Je werkt namelijk met affiliate marketing op de achtergrond.

 • Je hebt geen technische kennis nodig. De kracht van affiliate marketing is dat iedereen het kan. Je hoeft namelijk geen technische kennis te hebben of ervaring in de online marketing om een succesvolle affiliate website op te kunnen zetten. Toch liever goede hulp? Het is mogelijk om een affiliate website op te zetten met hulp. De affiliate Marketing Revolutie is een goede cursus die jou van A tot Z verder kan helpen bij het opzetten van jouw succesvolle online business. 

 • Je kan anoniem blijven. Doordat je amper tot geen contact hebt met je websitebezoekers kun je er voor kiezen anoniem te blijven. Natuurlijk wekt het meer vertrouwen bij je bezoekers als ze weten wie het gezicht achter de website is maar dit is geen vereiste. Je kan hierin zelf kiezen wat jij wilt.

 • Je kan vooruit werken. Na het opstellen van je doelen weet je precies wat jij wilt bereiken met je website en hoe. Hierdoor is het mogelijk om alvast vooruit te werken.

 • Vrijheid. Meerdere voordelen die we eerder genoemd hebben kan je heel veel vrijheid opleveren. Doordat je zelf bepaalt waar je werkt, hoeveel je werkt en wanneer je werkt creëer je meer vrijheid voor jezelf. Dit is voor de meeste affiliates vaak de reden om te starten met affiliate marketing omdat dit natuurlijk een enorm groot voordeel is.

 • Je hebt geen baas. Wil jij graag die ene tekst schrijven of de kleuren van je website compleet omgooien? Dat kan! Want jij bepaalt. Heerlijk toch? Je hebt met affiliate marketing niet te maken met een baas. De bedrijven waarvoor jij campagnes promoot kunnen wel voorwaarden stellen aan hoe iets gepromoot moet worden maar jij bepaalt verder zelf hoe je dit vormgeeft. 

 • Goede samenwerking met verkoper. In de meeste gevallen zijn verkopers bereid mee te denken over hoe jij hun product of dienst het beste kunt promoten. Je kan gemakkelijk contact opnemen als je meer informatie nodig hebt of voor het verkrijgen van promotiemateriaal zoals banners. 

 • Gemakkelijk op te schalen. Het is mogelijk jouw affiliate website op te schalen om meer inkomsten te genereren. Een affiliate website is gemakkelijk en snel op te schalen op verschillende manieren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld meerdere affiliate websites te maken. Zo bouw je meerdere inkomstenstromen op van verschillende websites. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om werkzaamheden uit te besteden aan een professional met meer kennis en ervaring dan jij. Denk aan werkzaamheden als content schrijven, adverteren of e-mailmarketing. 
Nadelen van affiliate marketing

Nadelen van affiliate marketing

Naast de enorme lijst aan voordelen heeft ook affiliate marketing ook enkele nadelen. Net zoals bij iedere vorm van online marketing zitten er aan dit verdienmodel ook nadelen. Logisch! Om een keuze te kunnen maken of affiliate marketing bij je past is het ook heel belangrijk om de nadelen door te nemen. Wegen de voordelen op tegen de nadelen of juist niet? Omdat affiliate marketing een online verdienmodel is voor de lange termijn is het daarom juist goed te weten welke obstakel je tegen kunt komen zodat je niet voor verassingen komt te staan. We nemen daarom de grootste nadelen met je door.

 • Lange opstartfase. Wie snel geld wilt verdienen zal met affiliate marketing niet gaan slagen. Met affiliate marketing heb je namelijk niet binnen enkele weken voldoende verdiensten om bijvoorbeeld de rekeningen te kunnen betalen. Je website heeft namelijk tijd nodig om te groeien. Wanneer je net start heeft je website nog niet direct voldoende bezoekers om hier een leuk inkomen aan te verdienen. De meeste affiliates verdienen hun eerste commissie binnen 3 tot 6 maanden nadat ze gestart zijn met hun affiliate website. Wanneer je door blijft werken aan je website en blijft optimaliseren kun je groeien naar een hoger inkomen wat maand na maand terug blijft komen. 

 • Inkomsten kunnen iedere maand verschillen. De ene maand heb je meer verkopen dan de andere maand. Hier heb je helaas geen invloed op. Wel kunnen hierdoor de inkomsten per maand enorm van elkaar verschillen. Hoeveel dit scheelt is onder andere afhankelijk van het onderwerp wat je kiest. Kies je bijvoorbeeld voor het onderwerp 'zonnebrillen' dan zal je het rond de zomer een stuk drukker hebben dan in de wintermaanden. Ook kunnen vakantieperiodes van invloed zijn of bijvoorbeeld de feestdagen.

 • Je hebt veel doorzettingsvermogen en discipline nodig. Omdat het soms enkele maanden kan duren voordat je de eerste commissie verdient kan het lastig zijn om door te blijven zetten en je focus te behouden. Wanneer je bij een werkgever werkt krijg je nadat je uren gewerkt hebt netjes aan het einde van de maand het loon op je rekening gestort. Dit is niet hoe het werkt bij affiliate marketing. Je bent de eerste maanden vooral bezig met het opbouwen van je website en content maken. Een heel groot gedeelte startende affiliates stopt binnen enkele maanden omdat ze nog geen resultaten zien. Juist dan is het belangrijk om door te gaan want zodra je dat doet zal je website gaan groeien en ook blijven groeien. 

 • Je krijgt niet altijd begrip van je omgeving. Het is natuurlijk begrijpelijk dat er word gedacht dat je meer financiële zekerheid kan hebben met een 9 tot 5 baan. Er zijn genoeg meningen met twijfels bij online marketing. Logisch! Er zijn verschillende manieren om online geld te verdienen maar dit gebeurt helaas door sommige niet op de juiste en meest eerlijke manier.  Hierdoor kan je omgeving wellicht in het begin niet enthousiast zijn wanneer je aangeeft te willen beginnen met affiliate marketing. Het verhaal van Jacko Meijaard bijvoorbeeld. Hij koos ervoor om te stoppen met zijn studie en is vervolgens gestart met affiliate marketing. Zijn omgeving was in het begin niet heel enthousiast en vroegen zich af of dit wel goed zou komen. Nu 10 jaar later heeft hij meerdere succesvolle websites, kan hij in vrijheid genieten van een passief inkomen en helpt hij andere op weg met zijn eigen cursus de Affiliate Marketing Revolutie

 • Een campagne van een product of dienst die je promoot kan stop gezet worden. Het is mogelijk dat wanneer je een tijd een campagne promoot, het bedrijf besluit om te stoppen. Dit kan vanwege verschillende redenen zijn zoals: de campagne was maar voor een bepaalde tijd, het bedrijf gaat failliet, ze veranderen hun marketingstrategie waardoor ze geen gebruik meer willen maken van affiliate marketeers, en meer. Het is daarom van belang dat je niet maar één campagne promoot op je website. Zodra je hier wel voor kiest en de adverteerder stopt met de campagne, dan vallen de verdiensten volledig weg omdat je geen andere campagne hebt die voor inkomsten zorgt. Met meerdere gepromote producten of diensten op je website weet je zeker dat de website niet ineens stil komt te liggen. Wanneer er een campagne wegvalt dan lopen er nog andere campagnes die nog wel steeds voor inkomsten zorgen. 

Wat vind jij de grootste voordelen van affiliate marketing?

Laat het ons weten in de reacties!

.

Geen artikel missen? 

Ontvang de nieuwste artikelen via de e-mail met handige tips voor een succesvolle online business

 

 

* Privacy van gegevens gegarandeerd 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen